Vi har sedan 2019 varit en av Reko Gårdars uppfödare av ekologisk, KRAV-certifierad kyckling. Reko Gårdar grundades för att kunna erbjuda en råvara som kan tillagas med glädje och serveras med stolthet, med vetskap om att kycklingen har levt ett bra liv och fått utlopp för sitt naturliga beteende.
Vi föder upp den franska långsamtväxande kycklingrasen Hubbard. Kycklingarna kommer till oss som ruvade ägg. De kläcks i en mindre stallsavdelning som under kläckningen och den första tiden hålls riktigt varm och ombonad, nära 35 grader. Själva kläckningen pågår under tre dagar. De små dunbollarna har nära till foder och vatten, kycklinggömmor att vila sig i och halmbalar och sandbad att leka med. Och leker gör de!
När kycklingarna är ca tre veckor gamla öppnar vi dörren till nästa stallsavdelning och kycklingarna får flytta över dit. Denna avdelning är betydligt större och har ännu fler sandbad och halmbalar att leka med. Här har kycklingarna även tillgång till en stor ljus uteveranda med skyddande tak som öppnar ut mot rastgården.
Från tidig vår till sen höst får kycklingarna gå ut och beta under ekarna och äppelträden, sprätta i jorden och picka runt efter småkryp och maskar. Varje morgon när vi öppnar till stallet är det rusning ut i hagen och under de ljusa sommarkvällarna kan det vara smått hopplöst att få dem att gå in innan mörkret har lagt sig.
När det är dags för slakt, när kycklingarna är ca 9 veckor gamla, använder sig Reko Gårdar av ett mindre familjeägt KRAV-certifierat slakteri i Skåne. Varje kyckling hanteras varsamt av två mänskliga händer, både när de plockas från vårt stall och när de anländer till slakteriet. Varje steg på slakteriet sker manuellt, vilket säkerställer att varje kyckling bedövas och avlivas på ett korrekt och värdigt sätt. Även styckningen sker manuellt, för att råvaran ska bli den bästa möjliga. Eftersom kycklingen är ekologiskt uppfödd och certifierad av KRAV så är den även grönlistad av WWF:s köttguide.